HISTORIEN OM GRUNDÉNS REGNKLÄDER

1911

Fiskarsonen Carl A. Grundén startade en oljeklädesfabrik i Grundsund. 1914 upphörde verksamheten på grund av materialbrist i samband med första världskriget.


1926

Carl A. Grundén startade återigen upp tillverkningen av oljekläder i Grundsund. Bolaget namngavs Grundéns Regnklädesfabrik AB och har sedan dess utvecklat och tillverkat regnkläder.


1930

På 30-talet introducerade Grundéns gummerad väv som material till regnkläderna. Det var behagligare samtidigt som slitstyrkan var betydligt bättre.


1950

I början av 50-talet började Grundéns använda PVCbelagda tyger. Detta material står sig än idag som det ledande materialet för professionella regnkläder med en oslagbar slitstyrka.


1955

Företaget nådde sitt expansionstak i Grundsund. Under sommaren 1955 fl yttade fabriken in i den gamla Tändsticksfabrikens lokaler i Uddevalla.


1972

Grundéns beslutade att starta produktion i Portugal. En fabrik etablerades och Grundéns investerade i en modern produktionsanläggning med kompetent personal. Huvudkontoret och viss produktion fanns kvar i Sverige.


1977

Grundéns sponsrade Americas Cup med båtarna Sverige, Independece, Enterprise, och Courageous. Samtliga besättningar bar Grundéns Regnkläder.


1991

Grundéns USA grundades tillsammans med bröderna Mike och Dave Jackson i Seattle. Kombinationen av bröderna Jacksons gedigna erarenhet inom den amerikanska fiskeindustrin tillsammans med Grundéns kvalitet skapade snabbt en framgångssaga i USA.


1994

Grundéns Sydamerika etablerades i Santiago, Chile.


 

2011 

Grundéns får nya ägare. Varumärke, sortiment och organisation utvecklas och förstärks samtidigt som man investerar i produktionskapacitet i fabriken i Portugal. Huvudkontor och lager flyttas till Borås där det finns en bred kompetens inom konfektion, yrkeskläder och logistik. Grundéns lanserar en ny grafisk identitet, katalog och webb. I stora delar av Europa , Nord- och Sydamerika återfinns Grundéns sortiment. Ett nytt kapitel i Grundéns historia skrivs.


 2013/14

Grundéns inviger sin nya fabrik i Portugal och introducerar konceptet light, medium och Heavy duty inom samtliga produktsegment. Grundéns lanserar helt nyaproduktsortiment inom Bygg & Anläggning och Jord- & Skogsbruk.